Spring naar inhoud

Ga veilig op vakantie

Op vakantie gaan doen de meesten van ons ieder jaar. We maken een lijst met wat we mee moeten nemen. Zodat we niet de anti muggenspray vergeten, en de norit, en de oplader van de telefoon.

Maar waar we ook aan moeten denken, is de veiligheidsuitrusting voor in de auto. De associatie vakantie en pech of een ongeluk is niet de eerste die in je op zal komen, en hopelijk terecht, maar het is beter evengoed wel voorbereid te zijn, zodat de gevolgen van onverwachte narigheid in ieder geval minder ernstig uit zullen pakken dan dat ze anders zouden doen.

In veel landen zijn zaken als een veiligheidshamer, veiligheidshesjes en een isoleerdeken ook verplicht. Het is ook verstandig een verbanddoos, een gevarendriehoek en een brandblusser mee te nemen. En als je voet op Franse bodem gaat zetten, al is het maar op doorreis, dan heb je een blaastest nodig.

Met de veiligheidshamer kun je onderin de hoek van een zijruit slaan, als je te water bent geraakt. Een zijruit, want voor- en achterruit zijn moeilijk kapot te krijgen. De steel van de hamer is uitgerust met een scherp mes, om de veiligheidsgordel mee door te snijden.

Reflectievesten en een gevarendriehoek zorgen ervoor, dat een automobilist die voorbij zoeft als jij vanwege pech uit de auto bent gestapt, je niet over het hoofd ziet, en je kinderen ook niet.

Isoleerdekens zijn, de naam zegt het al, om iemand warm of juist koel te houden. Ze hebben een zilveren en een gouden kant. Voor warmte gebruik je de zilveren kant, en gaat het goud naar buiten, voor verkoeling is het omgekeerd.

Dus ga je op vakantie: zorg voor je veiligheidsuitrusting, al hoef je hem hopelijk niet te gebruiken.