Spring naar inhoud

Ik wil mijn auto inruilen of verkopen

Je auto inruilen of verkopen gaat het makkelijkst als het een geliefd merk is, dat goed in de markt ligt, en als er niet al te veel aan je auto mankeert. Staat je auto op het lijstje met meest geliefde automerken, dan zal dat de verkoop een stuk makkelijker maken. Wat ook nog wel eens wil helpen zijn extra’s zoals climate control, metallic lak, of satellietnavigatie.

Inruilen lijkt verreweg het makkelijkste, ook als je auto aan die voorwaarden voldoet. Het bespaart je de moeite om een advertentie te zetten, de auto aan te prijzen, te laten bezichtigen en proefritjes te laten maken. En het bespaart je het onderhandelen. Nou moet je dat bij inruilen ook wel een beetje doen, maar de onderhandelingsruimte staat al redelijk vast: die hangt voor een groot deel af van de waarde van de auto die je koopt.

En daarin schuilt ook meteen het nadeel: koop je een laaggeprijsde occasion, dan is je inruilwaarde ook meteen lager.

Het is daarom niet vreemd, dat mensen er soms toch voor kiezen de auto zelf te verkopen. Ze kunnen dan afdingen op de prijs van de nieuwe auto, èn een bedrag ontvangen voor de oude. Dat levert toch iets meer op.

En om de verkoop rompslomp toch tot een minimum te beperken, gaan ze op zoek naar een bedrijf, dat de auto tegen marktwaarde afneemt. Dan ontvangen ze dat bedrag, en het bedrijf regelt alles wat met de eigenlijke verkoop te maken heeft. Dat kan een groot voordeel bieden op het inruilen, en bijna net zoveel gemak.